Vatikáni vagányok

Vatikáni vagányok

A világ legegyszerűbb és épp ezért legnépszerűbb sportága. Egyetlen labdára van szükség, és a világ bármely pontján játszható. Miért lenne kivétel pont a Vatikán? A labdarúgás általi evangelizáció kérdésével már több korábbi írásban (ITT, ITT meg ITT) foglalkoztunk, ezúttal a vatikáni vagányokat mutatjuk be. 

A pápai állam a világ legkisebb területű (0,44 km²) és népességű független országa, a legutóbbi népszámlálási adatok szerint 1000 ember lakja. Kevesen tudják, de bizony még ők is rendelkeznek saját bajnoksággal, sőt válogatottal is!

Gárdisták, múzeumőrök és papi tanácsnokok adják a vatikáni tizenegy gerincét. A Svájci Gárda tagjai azonban folyamatosan cserélődnek, vagyis nem töltenek el huzamosabb időt a Vatikánban, ezért elég nehéz hosszútávú építkezést folytatni a nemzeti csapatnál. Ez az egyik oka, hogy Vatikán válogatottja még a FIFA-n kívüli válogatottak tornáin sem szokott indulni, és általában csak barátságos mérkőzéseket játszanak, illetve minitornákon vesznek részt. Leggyakoribb ellenfelük Monaco válogatottja. Azonban még saját himnuszuk is van, ami ITT meghallgatható.

Képtalálat a következőre: „vatican football”

A bajnoki küzdelmekben 8 csapat vesz részt, melyeket főként római lakosok alkotnak.

Kapcsolódó kép

Emellett van egy Klérus-kupa elnevezésű, szintén a Vatikánban rendezett futballtorna is. Általában 16 ország lelkészekből és papnövendékekből összeállított csapata szokott részt venni rajta. A torna “szigorú katolikus szabályok” szerint zajlik. 🙂

Hogy mik lehetnek ezek? Vasárnap nem rendeznek mérkőzéseket, és már a szitokszavakért is azonnali piros jár.

Végezetül egy összefoglaló a Klérus kupa 2010-es döntőjéről.

Felhasznált forrás: Focibolond nevű Facebook-oldal

 

Cikkajánló

„Egy kép többet mond ezer szónál…”

“Jézushoz tartozom.”

Teremlabdarúgó Eb-n a magyar papi csapat

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Hozzászólások

Comments are closed.