Templomban imádkozni? Az lehetetlen!

Templomban imádkozni? Az lehetetlen!

A héten néhány napot Prágában töltöttem, és megdöbbentő állapot fogadott az Arany Városban. Arra gondoltam, hogy megnézem a helyi nevezetességeket: a Károly hidat, a várat és persze a templomokat is.

A dolog rendben ment, egészen a templomokig. Kapásból a Károly hídnál lévő három templomból három volt zárva – akkor is, amikor másodszor mentünk vissza, persze más napszakban. Nem volt másképp a többi esetben sem: hosszas keresés után sem tudtunk bejutni a neogót premontrei katedrálisba.

Habár a csehek 73 % vallja magát ateistának, ezt nem vártam volna. Hiszen ez nemcsak róluk szól, hanem a turisták érdeklődési köréről is.

A kiemelkedő templomok több mint kétharmada volt zárva, és ezek vallási és kulturális szempontból is jelentős épületek. De ezek szerint most már úgy látszik nincs erre igény – és Franciaországban láthatjuk a pusztulást következő fázisait: a bezárást lerombolás (csak Franciaországban 2800 templom/év; erről bővebben itt írtunk) vagy kreatív újrahasznosítás követi (értsd: gördeszkapálya, kocsma).

Néhány templom azonban nyitva volt, például a Szent Miklósról nevezett. Belépve az épületbe pénztárral találtuk szemben magunkat. A pénztárosnak azt mondtuk, hogy imádkozni szeretnénk. Ekkor hangzott el a címben is említett ominózus mondat: “Az lehetetlen”. Az arckifejezésünket látva egy megoldást javasolt: menjünk át egy másik templomba, néhány utcával arrébb, ott tudunk ilyen abszurd tevékenységeket végezni. Természetesen az említett épület zárva volt. De a kedvencem a Szent György-templom, ez látható a cikk eleji képen is. Ez is nyitva tartott, sőt odáig fejlesztették, hogy körbejárni csak beléptetőkapu használatával lehet (tehát borsos árat kell ezért fizetni). Mi épp csak beléptünk, három öregasszony kezdett minket kifelé tolni (!), mielőtt bármit is tehettünk volna. Én kétségbeesetten nekik is annyit mondtam, hogy imádkozni szeretnénk. Ők már frappánsabb választ adtak: akkor menjek az információhoz.

Mindezek után örömteliek a budapesti állapotok: a legtöbb templom éjjel-nappal nyitva tart (legalábbis pl. egy rácsig előre lehet menni), és itteni tapasztalataim szerint még imádkozni is lehet e jelentős épületekben. Legalábbis egyelőre.

 

kép: http://placeandsee.com/s?as=foto&fp=50471364
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Hozzászólások

Comments are closed.