Sarah bíboros: szavaimat nem értelmezték pontosan

Sarah bíboros: szavaimat nem értelmezték pontosan

Robert Sarah bíboros azt állítja, hogy a júliusi londoni Szent Liturgia konferencián elhangzott szavait nem értelmezték mindig pontosan.


A sri lankai Colombo érsekségének klérusa előtt tartott “A liturgikus élet és papság” című előadása során a vatikáni bíboros azt modta: “Júliusban Londonban ‘A Sacrosanctum Concilium hiteles megvalósítása felé’ címmel tartottam előadást, amely nagy figyelmet kapott – de néha nem túl pontos értelmezéssel!”

Az említett londoni Sacra Liturgia konferencián Sarah bíboros arra kérte a papokat, hogy a miséket kelet felé fordulva mutassák be,  ahol csak lehetséges, ezáltal arra sarkallva a Vatikánt és a Westminsteri Érsekséget is, hogy a felszólalásától elhatárolódó nyilatkozatokat bocsássanak ki.

A későbbi sri lankai előadásán a bíboros megismételte az emberek felé fordulva bemutatott misével kapcsolatos problémáit , mondván, hogy így a szentmise Isten helyett túlságosan a papokra és a hívekre koncentrál.

“Az elmúlt évtizedekben sok országban a Szent Liturgia túlságosan emberközpontú lett, az emberek nem a Mindenhatóra, hanem önmagunkra figyelnek. Ezeknek az érsekségeknek nagyon jó érsekei vannak, ez a probléma itt nem jelentős. Azonban az emberek figyelmét fel kell hívnunk arra, hogy Isten, és nem mi magunk vagyunk az imádat és imádság központjában.” – mondta.

A bíboros továbbá azt is hangsúlyozta, hogy a liturgia nem saját teljesítményeink, hanem Isten szeretetének és kegyelmének megünneplésére szolgál. “Amikor templomba megyünk, nem azt ünnepeljük, hogy mit tettünk vagy hogy kik vagyunk, hanem hogy ünnepeljük és megköszönjük mindazt, amit a Mindenható Isten tett, és szeretetben és irgalmasságban folyton tesz értünk.”

“Az a fontos, amit Ő tesz a liturgiában, a legjobb, amit mi tehetünk pedig az, hogy imádatunk “első gyümölcseit” adjuk át neki. Amikor a liturgiát anyanyelven ünneplik az emberek felé fordulva, fennáll a veszélye annak, hogy az embereknek vagy akár magának a papnak a személyisége kerül a középpontba, nem pedig Istené.”

“Minden katolikus liturgiában az egyház – a hívek és a papok – , teljes testükkel, szívükkel, lelkükkel és elméjükkel Istenre fókuszálnak, aki életünk középpontja, minden áldás és kegyelem tőle származik.”

szöveg és kép forrása: http://www.catholicherald.co.uk/news/2016/08/24/cardinal-sarah-reaction-to-my-ad-orientem-speech-was-not-always-very-accurate/?utm_content=bufferb37a0&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

fordította: Szakonyi Dorottya

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.