Sarah bíboros a szentmisék kelet felé történő bemutatására buzdít már idén Adventben

Sarah bíboros a szentmisék kelet felé történő bemutatására buzdít már idén Adventben

Az Istentiszteleti Kongregáció prefektusa szerint a papoknak a tervezett változtatást olyasvalaminek kellene látniuk, ami „jó az Egyháznak és az embereknek egyaránt.


Sarah Robert bíboros arra kérte a papokat, hogy a szentmisét ad orientem, azaz a gyülekezet helyett kelet felé fordulva mutassák be.

A tervezett reform a legjelentősebb liturgikus változás lehet XVI. Benedek 2007-es Summorum Pontificum motu propriója óta , amely nagyobb szabadságot adott a szentmise tradicionális latin bemutatásával kapcsolatban.

A Guinea-i bíboros, aki az Istentiszteleti Kongregáció prefektusa, a Londonban 2016. július 5-8. között megtartott Sacra Liturgia konferencia első napján szólította meg a jelen lévő papokat, mondván „Nagyon fontos, hogy amint lehetséges, visszatérjünk egy közös szokáshoz, amely szerint a papok és a hívek együtt, egy irányba fordulnak – keletre, vagy legalább az apszis felé –ahonnan az Úr érkezik.” A bíboros hozzátette:” Arra kérlek benneteket, hogy alkalmazzátok ezt a gyakorlatot, ahol lehetséges.”

Hangsúlyozta, hogy a „szent óvatosság” és a katekézishez való ragaszkodás mindenképpen szükséges, ám bátorította a vezetőket, hogy bízzanak abban, hogy ez az intézkedés „jó az egyháznak és az embereknek egyaránt.”

„Saját pásztori megítélésetek határozza meg, hogyan és mikor valósulhat meg mindez, de talán az idei év Adventjének első vasárnapján már elkezdhetjük megtapasztalni az Urat,, „aki jön, és nem késlekedik.”

Szavait a teremben ülők hatalmas tapssal fogadták.

Sarah bíboros már korábbi alkalmak során is beszélt az ad orientem istentisztelet előnyeiről, hangsúlyozva, hogy a felajánlástól kezdve„elengedhetetlen, hogy a pap és a hívek együtt nézzenek kelet felé”. Ám azzal, hogy kijelölte Advent első vasárnapját, amely idén november 27-ére esik, az ügynek sürgető, különös jelentőséget adott. Ezután Domonique Rey, Fréyus-Toulon püspöke elmondta, hogy habár ő „csak egy megyéspüspök,”, s ad orientem fog misézni a helyi katedrálisban és levélben fogja bátorítanipapjait az egyházmegyéjében arra, hogy kövessék ezt a példát. Sarah bíboros beszédében arra is kitért, hogy Ferenc pápa megkérte őt „a reform reformjának”, azaz a második Vatikáni Zsinatot követő liturgikus reformok átdolgozásának tanulmányozására és ez a tapasztalat „a római rítus két formájának gazdagítását fogja szolgálni. Sarah bíboros szerint több liturgiai tanulmány sugallja,, hogy néhány zsinat utáni reformot ”az adott kor szellemének megfelelően alkottak meg” és „túlmutatnak” a II. Vatikáni Zsinat Sacrosantum Concilium konstitúcióján. A liturgia néhány nagyon komoly félreértelmezése lopakodott a gyakorlatba, amely annak a hozzáállásnak köszönhető, amely a középpontba Isten helyett az embert helyezi.

„A liturgia nem rólad vagy rólam szól” szólt a bíboros a hallgatósághoz.. „Nem arra való, hogy a saját személyünket, sikereinket ünnepeljük, és nem is arra, hogy saját kultúránkat vagy helyi vallási szokásainkat magasztaljuk vagy reklámozzuk. A liturgia mindenek előtt Istenről szól, és arról, amit Ő értünk tett.”

Majd Joseph Ratzinger bíborost idézte: „Korunk legfenyegetőbb veszélye az Istenről való megfeledkezés.”

A bíboros hangsúlyozta a „hermeneutikai folytonosságot”, mondván, hogy szükséges a Sacrosanctum Concilium teljes egészében való végrehajtása: “A zsinati atyák nem forradalmat, hanem fejlődést akartak.”. Néhány konkrét példát is említett, kiemelte a Walshingam-i Miasszonyunk ordinátusát mint jó példáját annak, hogy Egyházunkat más tradíciók milyen módon gazdagíthatják.

A bíborosnak a konferencián már nem jutott ideje bizonyos megjegyzésekre, de ezek a Sacra Liturgia Facebook oldalán később megjelentek, köztük a letérdelésre való buzdítás támogatása az átváltoztatás és a szentáldozás alatt. „Vissza kell állítani a térdelést és a térdhajtást oda, ahonnan a liturgiából kiveszett, különösképpen a szentáldozás során, amikor magunkhoz vesszük áldott Urunkat””

megjegyzés: A Walshingam-i Személyi Ordinátus egy olyan kánonjogi struktúra, amely az anglikán egyházból a katolikus egyházba lépő személyeknek lehetőséget nyújt arra, hogy teljes közösségben legyenek a katolikus egyházzal, ugyanakkor azonban megőrizhetik anglikán örökségük sajátságos elemeit, főképp a liturgiára és a szentségekre vonatkozóan

forrás: http://www.catholicherald.co.uk/news/2016/07/05/cardinal-sarah-asks-priests-to-start-celebrating-mass-facing-east-this-advent/

fordította: Szakonyi Dorottya

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.