Öt módszer, amellyel a legtöbbet kihozhatjuk a Bibliából

Öt módszer, amellyel a legtöbbet kihozhatjuk a Bibliából

Szeretek jó könyveket olvasni. Amikor veszek egy könyvet, amit valaki ajánlott, alig várom, hogy hazaérjek és végigolvassam. De be kell vallanom, hogy van egy könyv, melyet már sok általam nagyra tartott ember ajánlott, mégis sokszor nehezemre esik az olvasása.

A legrosszabb, hogy ez nem is akármilyen könyv, hanem a Szentírás! Azok a szent könyvek, amelyekben „A Mennyei Atya végtelen szeretettel siet fiai elé és beszélget velük; s akkora erő és hatékonyság van Isten igéjében, hogy az Egyháznak támasz és életerő, az Egyház gyermekei hitének erő, lelkének táplálék, lelki életének tiszta és el nem apadó forrása. ” – Dei Verbum (A II. Vatikáni Zsinat dogmatikus konstitúciója – a szerk.) 21.

Azt hiszem, nem csak az fontos, hogyan olvassuk a Szentírást, hanem az is, hogyan imádkozhatunk és hallgathatunk Istenre rajta keresztül. A Dei Verbumban VI. Pál pápa arra int bennünket, hogy „Arról azonban ne feledkezzenek meg, hogy a Szentírás olvasását imádságnak kell kísérnie, így lesz belőle beszélgetés Isten és ember között; mert “amikor imádkozunk, Őhozzá beszélünk, és amikor az isteni kinyilatkoztatást olvassuk, Őt hallgatjuk.” (Dei Verbum 25)

1. Lectio Divina.

Ez az imádságnak olyan módja, ahol elgondolkodva olvassuk a Szentírás sorait, hagyva, hogy Isten szóljon hozzánk a szövegen keresztül. Ez egyedül, de akár csoportosan is végezhető.

1. lépés: Válasszunk egy részletet a Bibliából (Tipp: Nézzük meg a mise heti olvasmányait!)!

2. lépés: Keressünk egy csendes helyet, teremtsünk csendet a lelkünkben, és hívjuk a Szentlelket, hogy megnyithassa a szívünket és az elménket arra, amit Isten akar nekünk mondani.

3. lépés: Olvassuk el a választott részt!

4. lépés: Olvassuk újra a szöveget, engedve, hogy valamelyik szó vagy kifejezés megragadjon minket. Tartsunk egy kis szünetet és gondoljuk végig azokat a pontokat, amelyek nagy hatással voltak ránk – ezeket hagyjuk, hogy velünk maradjanak. Hagyjuk, hogy Isten ezeken keresztül beszéljen hozzánk. Magunkat is belehelyezhetjük a választott történetbe: képzeljük el azt, hogy valamelyik szereplő bőrébe bújunk és azt, hogy ekkor mi történik körülöttünk. Hallgassunk az Úrra!

5. lépés: Imádkozzunk! Eddig hallgattunk, most azonban beszélgessünk Istennel, bármiről, ami a szívünkben van. Adjunk hálát a szavaiért!

2. Napló

A naplóírás nagyszerű módja annak, hogy részesei lehessünk egy “utazásnak” a Szentíráson keresztül, ugyanakkor a belső életünket is szavakba öntsük.

Ehhez csak fognunk kell egy jegyzettömböt (és egy tollat), és ugyanúgy, mint Lectio Divinánál, kiválasztanunk egy részletet a Bibliából, imádkoznunk, és elgondolkodnunk a szövegen, majd megpróbálni leírni mindazt, ami a lelkünkből jön. Az a nagyszerű a naplóvezetésben, hogy később vissza tudunk olvasni mindent, amit írtunk, és látjuk, hogyan beszélt hozzánk Isten a Szentíráson keresztül.

Ha már van imanaplónk, a Szentírással kapcsolatos reflexióink kiegészíthetik korábbi jegyzeteinket. Meglátjuk majd, mekkora érték papírra vetve, megszilárdítani azt, amit Isten tesz értünk az életünkben.

Tipp: Ne tépjünk ki lapokat!! Tudjuk, milyen kínos lehet visszaolvasni azt, amit korábban írtunk, de a naplóírás legnagyobb szépsége az, hogy valódi; abban a pillanatban, amikor leírjuk a szavakat, azok valósak, és amikor írtuk azokat, valóban éreztük, amit Isten mond nekünk! Szóval hagyjuk békén azokat az oldalakat!

3. Kommentárok

Magyarázatok, aláhúzások, post-it jegyzetek, könyvjelzők! Sok kreatív ötlet létezik, amelyekkel a sajátunkká tehetjük a Bibliát, és segítségükkel nyomon követhetjük az utat, ahogy Isten szól hozzánk a Szentíráson keresztül.

Ne félj használni őket! Akár vehetünk egy második Bibliát is (egyet a különböző reaktív kifejezéseinknek, a másikat pedig az odaadó olvasásnak), de egy könyvjelzőkkel és színes post-it jegyzetekkel teli Biblia sokkal barátságosabb tűnik. És praktikus segítséget nyújt a Biblia olvasásakor is!

A legfontosabb dolog, amit szem előtt kell tartanunk, hogy ez Isten Igéje. Ez egyrészt azt jelenti, hogy kezeljük azt kellő tisztelettel, másrészt azt is, hogy hagyjuk, hogy párbeszéd folyjon Isten és közöttünk. Olyan párbeszéd, amelyikre csak akkor kerülhet sor, ha kinyitjuk a Bibliát, és elköteleződünk vele.

4. Megszokás

Nem igazán szeretem megszokásból végezni a dolgaimat, de be kell vallanom, hogy amikor olyan dolgokról van szó, amelyeket szükséges megcsinálnom, (különösen, ha nem vagyok természetemből fakadóan jó bennük), akkor könnyebb, ha a napi rutin részévé válnak.

Ha rutinszerűen olvassuk a Bibliát és imádkozunk segítségével, akkor az Istennel való párbeszéd sokkal könnyebb lesz. Fokozatosan megismerjük a Szentírás szövegét és a folyamatot, ahogy a szívünk egyre fogékonyabbá válik rá

Tipp: Azt javaslom, hogy ez a nap elején vagy végén történjen, és érdemes a Bibliát már eleve nyitva tartani az asztalon, így csak odaülünk, és már olvassuk is!

5. Tanulás

“A Szentírás ismerete Isten ismerete” – először azt hittem, ez a mondás valamelyik szenttől származik, de nem találtam meg a forrását… Tehát lehet, hogy ezek az én szavaim… De ha mégsem így van, akkor én mondom boldogan, de hadd tisztázzam először:

Nem arra célzok, hogy a Szentírás tanulmányozása az egyetlen út, ami annak megismeréséhez vezet. Ez egyáltalán nem így van. Lehet évekig tanulni valamit, mégsem tudni azt. A tudás azt jelenti, hogy a megtanult dolgokkal kapcsolatban megfelelő érzelmi reakcióink is vannak. Tanulni önmagában nem jelenti azt, hogy tudni. A mi Szentírás-ismeretünk sokkal inkább megtalálható a Szentírás-szeretet felfedezésében – mert ebben a szeretetben már megtaláltuk a legigazabb reakciónkat.

A fentiek után el kell mondanom azt is, hogy tényleg hiszem, hogy egy kis tanulással sokra mehetünk, és sokat segíthet nekünk növekedni a Szentírás szeretetében.

Tipp: Keressünk egy videosorozatot, vagy akár egy alkalmazást, amely szisztematikusan végigvezet minket a Biblián.

Végezetül pedig még annyit tanácsolnék, hogy ne féljünk levenni a polcról a Szentírást! Ne felejtsük el, a Biblián keresztül “az Atya, aki a mennyekben van nagy szeretettel találkozik a gyermekeivel és beszélget velük.”

forrás: http://catholic-link.org/2016/10/25/understand-bible/

kép: http://www.khvnam.com, http://www.post-it.com, http://www.ignitumtoday.com

fordította: Szakonyi Dorottya

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Hozzászólások

Comments are closed.