Müller bíboros: A személyi kultusz, ami a pápa köré épült a média egy káros mellékhatása

Müller bíboros: A személyi kultusz, ami a pápa köré épült a média egy káros mellékhatása

Gerhard Müller bíboros azt nyilatkozta, hogy XVI. Benedek pápa csalódott volt, amikor a bíboros kinevezését a Hittani Kongregáció élére nem újították meg.

Egy Deutsche Presse-Agenturnak tartott interjúban, amit a Die Welt magazinban jelentettek meg, Müller bíborost idézik, aki úgy fogalmazott, hogy Benedek pápa “enttäuscht”, azaz csalódott volt.

Benedek pápa 2012-ben nevezte ki Müller bíborost a Hittani Kongregáció prefektusának, amit 1981 és 2005 között maga Benedek töltött be, akkor még Ratzinger bíborosként. A Vatikán szerint a Hittani Kongregáció feladata, hogy “biztos katolikus tanításokat terjesszen és megvédje a keresztény hagyomány azon pontjait, amik veszélybe kerülnek”.

Az elmúlt 50 évben a HK prefektusainál megszokott volt, hogy addig töltsék be a posztot amíg le nem mondanak vagy elérik a nyugdíjkorhatárt. Ferenc pápa azonban leváltotta Müller bíborost az öt éves pályafutása után Luis Ladaria érsekre.

Két héttel ezelőtt Müller bíboros azt mondta, hogy a leváltása váratlan volt és csak az utolsó pillanatban jelentették be. Ferenc pápa “nem indokolta meg a döntését”, nyilatkozta a 69 éves bíboros. “Pont úgy, ahogy csupán hónapokkal ezelőtt a HK három teljesen kompetens tagjának elbocsájtásakor sem”.

Müller bíboros ezt a megközelítést az egyház közösségi tanításával állította szembe. “Nem tudom elfogadni az ügyek ilyesfajata intézését. Püspökként nem kezelhetjük így az embereket” – mondta a német bíboros.

A bíborost sok kritika érte prefektusi pályafutása alatt az újraházasodottak áldozásához való tradicionális viszonyulása miatt (tehát nem engedélyezte, és hangsúlyozta, hogy a tanítás változatlan – a szerk.). Azonban ő maga kritizálta a négy bíborost, akik Ferenc pápát az Amoris laetitia tisztázására kérték.

Az új interjúban Müller bíboros azt nyilatkozta, hogy nem biztos benne, miért távolították el hivatalából.

A bíboros a vatikánon belüli kultúrát is kritizálta, mivel sokszor az sokszor “scheinheiliges Papstdevotion”-t tükröz, amit legjobban “szenteskedő pápaimádat”-ként lehetne lefordítani.

“Minden katolikusnak és legfőképp minden püspöknek és bíborosnak pozitív és építő jellegű a kapcsolata a Pápával,” mondta a bíboros. “És az minden csak nem szolgai viselkedés és hajlongó magatartás [subalternes Getue], amit Ferenc pápa mindig is ellenzett.”

A bíboros azt is mondta, hogy a személyi kultusz, ami a pápa köré épült a média egy káros mellékhatása.

Müller bíboros úgy nyilatkozott, hogy amikor a Vatikánba érkezett, sokszor úgy tekintettek rá, mint egy “tipikus német teológia professzorra, aki nem érti hogy 2 meg 2 szükség szerint lehet 5”, de azt is kijelentette, hogy mindezek ellenére ő maga sosem volt konzervatív vagy a radikális megoldások embere, vagy a pápa ellenlábasa.

A bíboros megvédte a Hittani Kongregációnak a szexuális visszaéléseket elkövetett papokkal szembeni eddigi gyakorlatát, mondván „Az egyszerűen nem igaz, hogy hanyagul jártunk el a az ilyen bűnök megtorlásában.”

forrás: Catolich Herald

kép: http://www.mittelbayerische.de

fordította: Pauer Viktória

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Hozzászólások

Comments are closed.