Kő kövön nem marad

Kő kövön nem marad

Templomok pusztulása Európában

Franciaországban az elmúlt években több mint 2800 templomot romboltak le, máshol gördeszkás pályává, étteremmé vagy épp modern könyvtárrá alakítják át őket. Sic transit gloria mundi. Így múlik el a világ dicsősége? Azért pozitív példákat is tudunk hozni.

 

Európában hosszú évek óta gyakorlatilag folyamatosan szorul vissza a kereszténység. Sok helyen szinte tényleg katakombákba kényszerül az egyház. Persze vannak országok, melyek példája bizakodásra ad okot, és talán korai lenne még temetni Európát, a vészharangokat azonban épp ideje megkongatni. Amíg még vannak tornyaink…

A municipal employee walks past a Christ on the cross which is stored during the deconstruction operations of the Saint-Pierre-aux-Liens church in the village of Geste, western France, August 29, 2013. The 19th-century neo-gothic parish church, dedicated to St. Peter, was scheduled for demolition in 2007 by the city council, a victim of its size, maintenance costs and overall municipal budget issues. The current church, with only the bell tower and crypt remaining, will be replaced by a new one in 2016 that will be far cheaper to keep up. This destruction is part of a large debate across France where villages are faced with churches in deteriorating condition, diminishing populations, with fewer parishioners and priests, and increasing upkeep costs. Picture taken August 29, 2013. REUTERS/Stephane Mahe (FRANCE - Tags: RELIGION SOCIETY)

Ez a kép Franciaországban készült, amint látható, egy felvonulási területen. A munkások épp egy templom bontási munkálatain serénykednek. Az országban nem ez az első eset. És nem is az utolsó. Az elmúlt években több mint 2800 templomot romboltak le. Javarészt azért, mivel túl költségesnek tartották fenntartásukat.  És ha a kapitalizmusban nincs igény egy szolgáltatásra, akkor annak nincs helye a piacon. Ezúttal történetesen Isten háza, amire, legalábbis ez alapján úgy tűnik, nincs szükségük az embereknek.

Ezen a videón egy francia templom bontási munkálatait örökítették meg. Église Saint Jacques d’Abbeville a XIX. században épült neogótikus templomát azért bontatta le a városi tanács, mert olcsóbb volt, mint felújítani. Sok más templom is hasonló sorsa jutott. Emellett egy igen érdekes adat, hogy Franciaországban is, de Európa nagyon sok országában egyre nő a mecsetek száma.

Voltak, akik megpróbálták megakadályozni templomuk pusztulását – általában nem jártak sikerrel. Augusztus elején egy ilyen esetben nagy vihart kavart, hogy rendőrökkel hurcolták el az épület megvédésére összegyűlt tüntetőket és a helyi lelkészt. A párizsi Szent Rita templom egy éve zárva van, és sorsa már tavaly megpecsételődött. Az egyház nem tudja fenntartani, ezért nemes egyszerűséggel eladták. Új tulajdonosa a lerombolása után lakóparkot tervez felhúzni a helyén. A helyi közösség azonban mindezt nem viselte jól és tiltakozni kezdett. Ennek az lett a vége, hogy erőszakkal távolították el őket, amint az a következő videón is látszik: Íme a felvételek.

Néhány példa Európa más országaiból is arra, hogyan hasznosítsunk újra fölöslegessé vált templomainkat. Az emberi fantázia határtalan…

antwerpen1

A belgiumi Antwerpen egykori katonai kápolnája kívülről.

És belülről…

antwerpwen2

antwerpwen3

A hollandiai Zwolle város Broerenkerk nevű temploma ma könyvtárként működik. Általában nem Bibliáért járnak az emberek, de egy kis fanyar humorral mondhatnánk, hogy legalább megmaradt a kultúra közvetítőjének. Kár, hogy ma már semmi köze nincs az egyházhoz… Azonban nem sokára látni fogjuk, ez még egy egész szolid megoldás.

konyvtar

Az orgona kifejezetten jól mutat. Hollandiában amúgy is nagy hagyománya van. És hát a mecsetekbe mégsem tehetik be…

konyvtar2

Hollandiában ez egyébként úgy tűnik divat, avagy a rossz példa ragadós. A maastrichtiek ugyanis szintén könyvtárat alakítottak ki.

maastricht

A spanyolországi Szent Barbara templomban igen színes a közösségi élet. De sajnos nem az egyház próbálkozik új evangelizáció módszerekkel, hanem a deszkások vették birtokba a helyet.

deszka

A hagyományosan egyszerű, lényegre törő, takarékos, már-már szinte fukar skótok igazán váratlant húztak. Külsőre nincs semmi különös a templomban, belülről azonban egy éjszakai szórakozóhelynek alakították ki. Ilyenkor az ember szinte undorodik tőle, hogy templomnak nevezze az épületet, de bármennyire is erkölcstelen a szituáció, mégis csak egy felszentelt épületről beszélünk.

skot1

skot2

De mielőtt, kedves olvasó, kitérnél a hitedből ezt a felsorolást most abbahagyom, ámbár lehetne még folytatni. Nyilván hasonlóan taszító, megbotránkoztató hatást keltenének mondjuk egy családi háznak berendezett templom képei. Azonban van egy jó hírem: Te is templom, az Isten háza vagy! Minden misén a századossal együtt mondjuk:

Nem vagyok rá méltó, hogy hajlékomba jöjj…

A jó hír viszont az, hogy ennek a templomnak a sorsa csak rajtad áll. Ezért tied a felelősség is. Nem véletlen, hogy Jézust is félre értik, mikor a templomról beszél. Hiszen ő a lélek templomára gondol. Ez az, amit építenünk kell!

Például egy templomban! Muszáj tehát visszatérjek arra, hogy igenis nagyon fontosak az épített templomok is. Hitéletünk aktív megélésére biztosítanak egy szent teret, amely maga az Eucharisztia, Krisztus valóságos teste és vére, tehát valóságos jelenléte által szentelődik meg.

Éppen ezért nagyon örömteli, hogy hazánkban és az egész Kárpát-medencében az elmúlt években rengeteg templom került felújításra. Hat év alatt szám szerint 1018 újult meg, ráadásul felépült 60 vadonatúj  templom is.

Külön figyelmet érdemel a Bánság Szerbiához tartozó részén található Németcsernye.

nemetcsernye2016-2

A németcsernyei Szent József-templom 1808-ban épült, mai alakját 1868-ban nyerte el, bővítése során. A templomot a község sváb és magyar ajkú lakosai használták közel egy évszázadon keresztül, aztán a II. világháború után a jugoszláv partizánok a település lakosságát elűzték, sokukat lemészárolták. A templom mögötti bozót rejti az áldozatok  jeltelen tömegsírját. Ma körülbelül 150 magyar és néhány német él itt. Magyar iskola hiányában  a templom az egyetlen hely, ahol a szórványban élő magyarok találkozhatnak egymással, és hitüket, közösséghez tartozásukat megélhetik.

A bánságban még sok más templom tölt be hasonló szerepet. Egyszerre védőbástyái hitnek és magyarságnak. Néhány éve azonban a püspökük úgy ítélte meg, hogy féltucatnyit be kell záratni közülük. De mit ad Isten, összefogás alakult, és végül a magyar kormány hathatós támogatásával idén nyáron elindultak a felújítási munkálatok.

Így hát se templomrombolás nem lett, se átalakítás. Úgy tűnik tehát, ha globális szinten nem is, lokálisan van még igény templomokra. Deo gratias! Vannak tehát még helyek, ahol meg tudjuk húzni azokat a bizonyos vészharangokat.

 

 

Tóth Márton
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Hozzászólások

One thought on “Kő kövön nem marad

  1. Nagyon meglepő,hogy az Úr ki van “tiltva” az életünkből….. Hit nélkül nincs “igazi élet”.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.