Ifjúsági élet a Főegyházmegyében

Ifjúsági élet a Főegyházmegyében

a Bonum TV Lejtényi Emmánuel atyával készített interjúja nyomán

Emmánuel atya 2014 óta az Esztergom-budapesti Főegyházmegye ifjúsági referense, ennek kapcsán beszélt feladatairól.

Ahogyan elmondta, személyes kapcsolatok révén alakult ki a háló, mely összefogja az egyházmegye fiatalságát és amely folyamatosan bővül, változik.
Őt is személyesen keresték meg regnumosok, cserkészek, az Emmanuel közösség, a 72 óra kompromisszum nélkül, a Nagymarosi Ifjúsági Talákozó s a többi munkatársai, így került egyre több fiatallal kapcsolatba, s ez a folyamat még most is folytatódik.
Mint mondta, egyébként is könnyen megtalálja a közös hangot az ifjúsággal, hiszen ő maga is még a húszas éveiben jár, és nem esik nehezére szót érteni a mai fiatalokkal.
Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy vannak olyan problémák, amik kifejezetten jelen korunkra és azon belül is a mai ifjúságra jellemzőek. Ilyen például, hogy manapság sokkal nehezebben köteleződnek el a fiatalok, legyen szó akár házasságról, akár papi hivatásokról. Ennek ellenére nem pesszimista a kérdésben, sőt úgy véli, hogy manapság is sokan vannak, akik nem várnak túlságosan is sokáig, hanem még fiatalon képesek igent mondani hivatásukra, jövendőbelijükre. Elmesélte, ő is 18 éves volt, amikor jelentkezett a szemináriumba. Ehhez a végső lökést egy, a még 11. osztályosként megtapasztalt élménye adta meg.

“Egy újmise, amiben megpillantottam az a vonzást, ami ott megcsillant az újmisés atyán”.

Az elköteleződéssel kapcsolatban mindenkinek azt tanácsolja, legyenek nyitottak, figyeljenek Istenre és merjenek bátran döntést hozni.
Azt is elmondta, a fiataloknak sok lehetőségük van bekapcsolódni a pezsgő ifjúsági életbe, mivel sok program, zarándoklat van, amelyekre nagy szeretettel várják őket. Ezzel kapcsolatosan felmerül a kérdés, hogy a különböző kisközösségek nem a plébániáról vonják-e el híveket. Emmánuel atya szerint “az egyházunk ilyen szempontból átalakulóban van”. A plébánia elsősorban a szentségkiszolgáltatások helye, a közösségi életet nem feltétlenül ott élik meg a fiatalok. “A közösségek, mozgalmak, ezek azok, amik sokkal meghívóbbak és megadják a lelki töltetet, forrást a fiataloknak.” Külön kiemelte, hogy a zenés dicsőítő alkalmaknak milyen nagy erejük van és akár egy-egy koncert remek lehetőség lehet megtapasztalni az egyház fiatalos oldalát.
Emmánuel atya saját plébániáján is arra törekszik, hogy megszólítsa azokat a híveket, akik ugyan eljárnak a vasárnapi szentmisére, de a közöség éltében aktívan nem vesznek részt. “A fiatalokat is arra buzdítom, hogy hívják egymást, hiszen annál élőbb lesz a közösségünk.” Azt is elmesélte, hogy plébániájukon nemrég új rendszert vezettek be: nem hittanórák vannak, hanem egyfajta közösségi háló. Ugyanúgy beszélnek hitbeli kérdésekről, de jóval kevésbbé tankönyvszagú, sokkal személyesebb, megszólítóbb ez a fajtája a hitoktatásnak.
És az egyháztól eltávolodott emberek felé hogyan közelítsünk? Szerinte csak is személyesen. Nem szabad túlságosan tolakodónak lenni, sokszor inkább hagyni kell, hogy ő tegye meg az első lépést, érdeklődést mutasson az egyház irányába. Először Jézushoz kell közel vinni, aztán az egyházhoz.

A videó itt érhető el.

 

Tóth Márton
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.