“Hazám, keresztény Európa”

“Hazám, keresztény Európa”

Magyar állampolgár lett Henri Boulad. A magát világpolgárnak tartó jezsuita szerzetes március 16-án tett ünnepélyes esküt. De vajon mi késztet egy 85 éves embert arra, hogy felvegye a magyar állampolgárságot?

Boulad atyát könyvei révén ismerhetik legtöbben – Magyarországon kimondottan sok műve jelent meg, de ez természetesen nincs közvetlen összefüggésben a mostani eseményekkel. Henri Boulad Alexandriában született, 1931-ben, de családja apai ágon eredendően szír – nagyapja menekült a keresztényüldözések idején Egyiptomba – anyai ágról pedig olasz. Otthon franciául beszéltek.

Mostantól pedig már magyar állampolgár is. Elmondása szerint nagyra értékeli, hogy Magyarország kiáll az európai keresztény értékek mellett. A praktikus része pedig az, hogy így az EU-ban szabadon közlekedhet, ami nagyban segíti munkáját. Ne feledjük, egy olyan munkabírású emberről beszélünk, aki annak idején Teréz anya támogatásával megalapította az egyiptomi Caritast, ami aztán még Szudánra is kiterjedt, menekülttáborokat szervezett, küzdött a szudáni népirtás megfékezéséért, a rabszolgák kiváltásáért.

Amint egy vele készült interjúban mondta: “Az identitás számomra nem a múlthoz, hanem a jövőhöz kapcsolódik. A világban minden mozgásban van. Az egész életünk egy változás, egy folyamat. Azt szoktam mondani, hogy az intelligens ember egyik ismérve, ha képes őszintén változtatni elgondolásain anélkül, hogy szégyenkeznie kellene emiatt. Számomra ilyen a saját identitásom is.”

Boulad atya szavai tehát reménységet adhatnak számunkra, amelyek szerint érdemesnek és képesnek tartja hazánkat a jövőt nézve a keresztény európaiság és az európai kereszténység védőbástyájának lenni. A feladat ugyan nagy, személyében azonban eggyel növekedett a Szent István-i örökséget folytatók száma.

Szabó Lőrinc: Hazám, keresztény Európa

Útálom és arcába vágom:
– Száz év, de tán kétezer óta
őrült, mocskos, aljas világ ez,
ez a farizeus Európa!

Kenyér s jog helyett a szegényt
csitítja karddal, üres éggel
és cinkos lelkiismeretét
avatag és modern mesékkel;

száz év, de már kétezer óta
hány szent vágy halt meg gaz szivében!
Hazám, keresztény Európa,
mi lesz, ha bukására döbben,

mi lesz, ha újra földre száll
a Megcsúfolt és Megfeszített,
s mert jósága, hite, imája
egyszer már mindent elveszített:

mi lesz, ha megjő pokoli
lángszórókkal, gépfegyverekkel,
vassisakos, pestishozó,
bosszúálló angyalsereggel?

Mi lesz, ha megjő Krisztus és
új országot teremt a földön,
ha elhullanak a banditák
s nem lesz több harc, se kard, se börtön,

ha égi szerelmét a földi
szükséghez szabja ama Bárány
s újra megvált – óh, nem a jók,
de a gonoszok vére árán:

hazám, boldogtalan Európa,
ha túléled a harcok végét,
elbírod-e még te az Istent,
a Szeretetet és a Békét?

(1923.)

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Hozzászólások

Comments are closed.