Ferenc pápa: Minden országnak joga megvédeni a határait

Ferenc pápa: Minden országnak joga megvédeni a határait

Annak ellenére, hogy nemtetszését fejezte ki a határmenti falakat illetően, Ferenc pápa kijelentette, „minden országnak joga megvédeni a határait,” leginkább ott, ahol a terrorizmus kockázatától tartanak az emberek.

A spanyol El País újságnak adott bő interjújában a pápa megerősítette a katolikus alaptanítást a bevándorlással kapcsolatban, mégpedig, hogy a független nemzetek alapvető joga, hogy fenntartsák a biztonságos határvédelmet és hogy a bevándorlókat rendezett-szabályozott módon fogadják be.

– Igen, minden országnak jogában áll védeni a határait, ki jön be és ki megy ki, – mondta a pápa pénteken, -és terrorizmus vagy bármi más kockázatától érintetteknek még inkább.

– Az egyik fenntartás ehhez a joghoz – folytatta, – hogy egyetlen ország sem foszthatja meg a polgárait a lehetőségtől, hogy beszéljen a szomszédaival, ami olyan gyakran előfordult a totalitárius államok, mint például Kelet-Németország és a Szovjetunió esetében.

Újra és újra ismét tisztázta, hogy nem hisz az illegális bevándorlásban, és az államoknak muszáj biztonsági határokat fenntartani a polgárok biztonsága érdekében. Ugyanakkor, gyakran ragaszkodott ahhoz, hogy az egyéneknek, úgy, mint az államoknak, nyitva kellene tartaniuk a szívüket az embereknek, akik egy jobb életet keresve vándoroltak el szülőföldjükről.

Pénteki interjújában azt állította: Minden bevándorló egy nagyon komoly probléma része, mióta gyakran „elmenekülnek az országokból az éhezés miatt vagy a háború miatt. Mégis, gyakran ők túl „hasznosak” – tette hozzá, példaként Afrikára utalva, ahol ez gyakran előfordul.

A pápa dicsérte Olaszország és Görögország példáját, modellként tartva őket a bevándorlók fogadásában.

– Még most is, Olaszországban, a földrengés okozta összes probléma, és minden más mellett, még mindig törődnek velük. Üdvözölték őket – mondta.

Ahogyan már más alkalommal is tette, a pápa rávilágított az integráció problémájára is, mégpedig arra a lehetőségre, hogy a bevándorlókat sikeresen beolvasztják az ottani, meglévő kultúrába.

– Ahol nincs integráció, a bevándorlók gettósodókká válnak, és nem a vendéglátó ország kultúrájának részévé.

Példaként erre a zaventemi kegyetlenséget hozta, a belga repülőtéren, egy bevándorló szomszédságában, zárt környéken. Tavaly ősszel figyelmeztette a nemzeteket arra, nem kellene több bevándorlót és menekültet befogniuk, mint amennyit ésszerűen tudnak. A sikeres bevándorló-integráció modelljeként Svédországot említette és az olaszországi Szent Egyed katolikus közösséget.

Interjújában Pápa még egyszer hangsúlyozta a katolikusok és mások jogait, hogy ellentmondjanak neki:

– Megvan a joguk az egyet nem értéshez. Ahhoz, hogy azt gondolják, az ösvény veszélyes, hogy az eredmény lehet, rossz lesz. Megvan a joguk hozzá.

Ugyanakkor azt mondta, az ilyen kifogást nyíltan kell közölni, és nem titokban:

– Elbújni mások mögött embertelen, ez bűn. Mindenkinek joga van vitázni, és azt kívánom, bár mindannyiunk vitázna többet, mert ez létrehozna egy simább kapcsolatot köztünk. A vita egyesít minket.

 

forrás: www.breitbart.com

fordította: Varga Réka Fruzsina

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Hozzászólások

Comments are closed.