Bemutatjuk Csíksomlyó ünnepi szónokát

Bemutatjuk Csíksomlyó ünnepi szónokát

Január 7-én a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség honlapján jelezte, hogy

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke lesz az idei csíksomlyói búcsú szónoka. 

Az 57 éves főpásztor a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, Máriapócs kegyhely tőszomszédságában található Pócspetriben született. Középiskolai tanulmányait 1974–1978 között a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban végezte. 1986-ban Nyíregyházán szentelték pappá, az ezredforduló évében, Rómában kreálták püspökké.  Itt a Gregoriana Pápai Egyetemen, később az Alfonsiana Egyetemen tanult, ahol morálteológiából licenciátust szerzett.

1990 és 1996 között az Egri Papnevelő Intézet teológiai tanára és prefektusa volt. Tanított a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen is, a római Pápai Magyar Intézetnek pedig rektora volt.

Püspöki jelmondata:  „Adduxit eum ad Jesum” – „Elvitte őt Jézushoz” (Jn 1,41)

2006-ig egri segédpüspökként szolgált. 2006. június 20-án XVI. Benedek pápa szombathelyi püspökké nevezte ki. 2015. szeptember 2-án a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökévé választották.  Tavaly május 17-én  Ferenc pápa a Győri egyházmegye püspökévé nevezte ki.

Az idei csíksomlyói búcsú ünnepi szentmiséjét június 3-án fél 1-től tartják a Hármashalom-oltárnál, a Kis- és Nagysomlyó-hegyek közötti nyeregben.

Veres András neve egyébként mostanában sokat szerepelt, szerepel a katolikus sajtóban, köszönhetően annak, hogy felhívta a figyelmet a paphiányra, és megalapította egyházmegyéjében az Apor-imaszövetséget. A püspöki körlevél ide kattintva olvasható el.  (A Győri Egyházmegyében átlagosan évente egy papot szentelnek és nyolcat temetnek. Az egyházmegye aktuális papságának több mint fele 73 évnél idősebb.) Erősen megosztó kérdés, hogy egy imaszövetség vajon elegendő válasz-e egyházunk ezen problémájára, és a  hír kapcsán újra felerősödtek azok a hangok, akik például a cölibátus eltörlése mellett szállnak síkra.

Személyes vonatkozás, hogy október 20-án az Ösvény csapatának pár tagja felkereste dr. Veres András püspök urat, akit feladatairól, a családokról és a fiatalokról kérdeztek. A vele készült interjú a tavaszi számban lesz olvasható.

veres-andras

A júniusi ünnepi homília témája természetesen még nem ismeretes, annyi azonban bizonyos, hogy a prédikációtól függetlenül is minden hívő számára érdemes, illő és üdvös, hogy, ha teheti, elzarándokoljon az erdélyi kegyhelyre.

A lélekemelő búcsú nem csak az össznemzeti keresztény összefogás miatt bír nagy jelentőséggel, hanem új papi hivatások születésének színhelye is lehet.

Csíksomlyó, 2014. június 7. Résztvevők a csíksomlyói búcsún tartott szentmisén a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti nyeregben 2014. június 7-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

források: Magyar Kurír, SZEMlélek blog, Wikipédia

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn

Hozzászólások

Comments are closed.